De unieke Basketbalclub van Groot Beersel

Meisjes mee aan de macht

PDF versionPDF version

Beersel- De unieke basketbalclub van groot Beersel, BBC Alsemberg, bestaat inmiddels 47 jaar. Dit heuchelijke feit is op zich al een reden tot vieren, maar dit seizoen was er sprake van een ware primeur in de Beerselse basketbalgeschiedenis. Voor het eerst in haar decennialange bestaan was dit jaar een U14 meisjesploeg ingeschreven. De club’s jeugdcoördinatie getuigt: “Een belangrijke stap in de goede richting als we damesbasketbal een duwtje in de rug willen geven in onze regio”.

 

De jongste meisjesploeg ooit

 

Echt nieuw is het inschrijven van een meisjesploeg bij de jeugd niet. BBC Alsemberg kon de voorbije twee decennia op eerder onregelmatige basis ook al rekenen op miniemenploegen en kadetten binnen de meisjescompetitie. “Dit is echter de eerste keer dat we een meisjesploeg van zo’n jonge leeftijd kunnen inschrijven”, zegt Wanda Van Hemelrijck, één van de coaches. “Dat lijkt niet zo belangrijk, maar is het eigenlijk best wel. Een niet te verwaarlozen deel van deze ploeg is als microob (U10) bij ons begonnen, en doorgegroeid tot in deze leeftijdscategorie. Dat was bij die oudere meisjesploegen lang niet het geval, terwijl die doorstroom wel cruciaal is”. 

De meisjes deden het bovendien niet slecht in hun reeks: zij hebben hun seizoen op de 7de plaats van de 11 ploegen afgesloten. Debbie Hensmans, ook een coach van dit team, is tevreden met hun prestaties: “Zo’n meisjesreeks valt niet te onderschatten. Sommige tegenstrevers moeten al jaren opboksen tegen jongensploegen, waardoor ze een stevige vechtlust hebben ontwikkeld op een basketbalveld, en die laten ze heus niet varen omdat ze nu tegen meisjes spelen. Omdat onze meisjes steeds in een gemengd team hebben gespeeld, wisten we dus niet goed hoe ze hierop zouden reageren. We waren best verrast!”. “Veel van onze speelsters zijn ineens van hun ‘underdog’-positie af, en moeten veel assertiever gaan basketten zonder jongens in hun team”, valt Wanda bij.  

Mannensport?

 

Dat doorstroom van jonge speelsters belangrijk is, blijkt uit de jammerlijke situatie waar veel clubs in Vlaams-Brabant mee kampen. Zij moeten jonge meisjes met oudere leeftijdscategorieën laten meetrainen en wedstrijden laten spelen, omdat zij anders niet aan volledige meisjes- of zelfs damesploegen geraken. “Dat is jammer”, zegt Wanda. “Meisjes van 18jaar en ouder zien zichzelf dan gedwongen om te basketten met 14-jarigen, en vice versa. Dat is voor geen van beide partijen écht goed: hun lichaamsstructuur is vaak nog helemaal anders, en hun leeftijdsspecifieke ontwikkelingsdoelen binnen het basketbal zijn dat daardoor ook”. 

Uit het overlegplatform damesbasketbal, georganiseerd door de Vlaamse Basketballiga eind 2014, bleek dat de wat kleinere instroom bij meisjes, maar vooral hun grotere uitstroom, hier de boosdoener is. Basketbal moet het dan na een tijdje toch vaak afleggen tegen sporten als dans of volleyball, die aanschouwd worden als “gepast voor meisjes”. Tijdens het overlegplatform werd volop gebrainstormd over hoe men damesbasketbal op een positievere manier in de kijker kan werken. “We moeten echt van dat ‘mannensport uitgeoefend door vrouwen’-imago af, De VBL is hier volop mee bezig”, zegt Wanda. Clubs zelf moeten het voorlopig vooral doen met het stimuleren van de meest courante instroomkanalen. Tullia Van Hemelrijck, jeugdcoördinator van de club, meent dat het toch vooral mond-aan-mond reclame is die nieuwe leden aantrekt. “De speelsters die je al hebt nemen al eens een geïnteresseerd vriendinnetje vanuit de klas mee, dat achteraf misschien blijft. Bij zusjes van onze leden gaat het soms ook kriebelen wanneer ze voor broer- of zuslief komen supporteren”. 

 

Straffe madammen bij BBC Alsemberg

 

Voor de toekomst, gaat het de jeugdcoördinatie van BBC Alsemberg er vooral om dat ze een gepaste plek kunnen bieden aan meisjes die willen komen of blijven basketten. “Daarvoor mag het aantal instromende meisjes nog wel wat hoger liggen. In onze jongere ploegen is de girlpower met een maximum van 3 meisjes nog wat zoek. Dat kan in de toekomst terug problemen in doorstroom veroorzaken”, aldus Tullia. Om de club ook voor meisjes een uitnodigende plek te maken om te sporten, is de jeudcoördinatie in samenwerking met de damesploeg ook voorzichtig aan een imagoshift bezig. Wanda: “We willen de dames- en meisjesploeg dichter bij elkaar brengen, een samenhorigheid creëren die nog verder gaat dan de toffe familiesfeer die onze club reeds heeft. Vorig jaar zijn we zo samen met de meisjes naar Castors Braine gaan kijken, en inmiddels hebben we tenues in dezelfde kleur en met eenzelfde model voor de dames en meisjes, om een soort ‘united front’ te weespiegelen. Het is nog een beetje zoeken hoe we ons op langere termijn kunnen organiseren om de girlpower binnen BBCA verder te versterken, maar we zijn en blijven daarmee bezig”. Volgend jaar kan de club alleszins opnieuw op een meisjesploeg rekenen bij de pupillen.

 

De boodschap is duidelijk: straffe madammen die BBC Alsemberg willen versterken zijn meer dan welkom!

actuele nieuwsbrieven